Vrienden van het Flevopark

Excursies

Om mensen kennis te laten maken met de soortenrijkdom van het Flevopark organiseren we jaarlijks een tiental excursies over planten en bomen, vogels, korstmossen, vleermuizen, paddenstoelen, insecten etc. Om een indruk te geven vindt u hieronder het programma van 2019.

Zondag 19 mei 2019, 8.00 uur – Vogelgeluiden

winterkoning

Het leren onderscheiden van de meest voorkomende zangvogels. Gids Petra Snijder.

Zondag 26 mei 2019, 11.00-16.00 uur – Dag van het Flevopark

De gemeente laat samen met allerlei bewonersorganisaties zien dat veel mensen op een creatieve manier van het park gebruik maken. Er zijn sportactiviteiten zoals handboogschieten, schaakles van de Schaakschool, een poi workshop, een workshop schilderen in de natuur, een stiltewandeling enz. Zie voor het volledige programma de site amsterdam.nl/indischebuurt. De Vrienden van het Flevopark organiseren op deze dag vier excursies, met als vertrekpunt de informatiekramen bij de grote vijver.

waterbeestjes kijken
  • 11.00 – 12.30 uur: Bomen en planten door Chris Barendse
  • 12.45 – 14.15 uur: Rondleiding Joodse Begraafplaats door Marie-José Wouters
  • 13.00 – 14.30 uur: Slootjesexcursie voor kinderen vanaf 5 jaar  door Wouter Wakkie, Jikke Veltman en Gina Houwer
  • 14.30 – 16.00 uur: Rondleiding geschiedenis Flevopark door Goos van der Sijde

Zaterdag 22 juni 2019, 11.00 uur – Natuurexcursie

Een excursie in het teken van de planten en bomen van het seizoen. Gids Gert Snoei, organisatie IVN.

Zondag 30 juni 2019, 11.00 uur – Korstmossenexcursie

groot dooiermos

Onder leiding van gids Henk Timmerman gaan we op zoek naar de invloed van klimaatverandering op het bestand aan korstmossen in het Flevopark. We gaan ook kijken op de Joodse Begraafplaats (een normaal niet toegankelijk natuurgebied). Korstmossen waren een van de eerste levensvormen waarvan overduidelijk is bewezen dat de soortensamenstelling is veranderd door een voortgaande verandering van het klimaat, nog eens versterkt door een steeds nadrukkelijker stadsklimaat in een grote stad als Amsterdam. De deelnemers krijgen enkele ‘warmte-soorten’ aangeleerd, waarna ze er zelf naar op zoek kunnen gaan. Er zijn loepjes beschikbaar.

Zaterdag 17 augustus 2019, 11.00 uur – Natuurexcursie

Een excursie in het teken van de planten en bomen van het seizoen. Gids: Gert Snoei (IVN). Datum nog onder voorbehoud!

Zaterdag 31 augustus 2019, 11.00 uur – Vruchtbomenexcursie

meidoorn
meidoorn

Vruchtbomen in het Flevopark? Ja, er staan er meer dan je zou denken. Geen klassieke appel- of perenbomen, maar wel meidoorn, walnoot, hazelaar, mirabel, moerbei, wilgbladige peer en nog veel meer. Laat je verrassen door de kennis van gids Eelco Baarda over de vruchtenrijkdom van het Flevopark.

Vrijdagavond 6 september 2019, 20.30 uur – Vleermuizenexcursie

gewone dwergvleermuis

Het Flevopark heeft ook geheimzinnige bewoners die niet makkelijk te betrappen zijn. Maar met een batdetector lukt het wel. We hebben het over vleermuizen en met die batdetector kun je de orientatiesignalen die ze uitzenden hoorbaar maken. Expert Fons Bongers kan veel vertellen over hun leefgewoontes en met een beetje geluk kunnen we twee of drie soorten vleermuizen zien of anders in elk geval horen. Alleen als het regent zullen de vleermuizen niet op pad zijn. De excursie is ook heel geschikt voor kinderen.

Zondag 3 november 2019, 11.00 uur – Paddenstoelenexcursie

houtknotszwam of dodemansvingers

Paddenstoelen spreken tot de verbeelding. Dat zie je alleen al aan de raadselachtige namen: judasoor, heksenbezems, spekzwoerdzwam of elzenweerschijnzwam. In het Flevopark zijn op een excursie minstens dertig soorten te zien, vaak groeiend op dode bomen. Onze gidsen Mirjam Niemans en Chris Barendse zitten vol verhalen over de wondere wereld van de paddenstoel. De excursie is ook heel geschikt voor kinderen. Er zijn loepjes beschikbaar om details te zien.


Zondag 17 november 2019, 9.00 uur – Excursie wintervogels

grote bonte specht